Efectul de “halo”, sau cum ne manipulăm singuri

Efectul de “halo” (numit și efectul de notorietate) este doar una din multele forme pe care le poate lua manipularea.

Ce este efectul de “halo”?

Acest efect (tradus din engleză – “The halo effect”) este o formă de manipulare greu de explicat, ușor de înțeles și greu de sesizat în practică.

Dacă nu conștientizăm cum ne afectează efectul de “halo”, viaţa noastră devine mai complicată. Mai ales într-o realitate ca a noastră, eterogenă, nu întotdeauna prietenoasă, în continuă schimbare și care ne provoacă în diverse feluri zilnic.

Efectul de “halo”, chiar şi neconștientizat, ne influenţează alegerile, deciziile, de la cele mai nesemnificative, până la cele mai importante.

Efectele primei impresii

Nu-i așa că atunci când întâlnim o persoană pentru prima dată deja ne-am format o impresie?

Deja am etichetat tipul de personalitate și, inconștient, mintea noastră deja a decis dacă vom fi în relații bune sau nu cu persoana respectivă.

În tot acest ansamblu, denumit uzual ca “prima impresie”, este oare posibil ca o trăsătură dominantă să umbrească celelalte trăsături?

Exemplu: Un actor este o persoană cunoscută de foarte multă lume, este o persoană frumoasă, are talent, succes, faimă, etc. Și tindem să credem că personalitatea lui este pe măsura a ceea ce vedem public. Dar dacă nu este așa? Dacă în “spatele cortinei” actorul respectiv nu este altceva decât un om egoist căruia îi pasă prea puțin de oamenii din jurul său și îi tratează pe toți ca pe ultimii oameni?

“Ce este frumos este și bun”?!

Nu neapărat!

  • Nu toți “oamenii frumoși și liberi” au intenții bune. La fel cum nu toți au intenții rele.
  • Nu orice mașină frumoasă este și bună. Poate nu are motor, dar dacă nu ne uităm sub capotă n-avem de unde să știm.
  • Toate plantele sunt frumoase, dar există și unele carnivore.

Și totuși, prima impresie contează!

Contează pentru că acea impresie ne poate influența decisiv felul în care îi judecăm pe alții, dar și felul în care alții ne judecă pe noi. Iar efectul de “halo” este doar explicația științifică, psihologică a vorbei “prima impresie contează”.

De exemplu, am putea spune despre o persoană bună că este rea doar pentru că viziunile sale despre politică sunt diferite de ale noastre. Și, din păcate, în România ne-am lovit mult prea des în ultima perioadă de efectul de “halo” când a venit vorba de opțiunile politice.

Cum ne apărăm de efectul de “halo”?

Aici intervine greul. “Imunizarea” completă împotriva efectului de “halo”  este imposibilă. Dar măcar vom putea judeca (mai) corect oamenii din jurul nostru și evenimentele care se petrec în lume, iar evaluările noastre vor avea un grad mai ridicat de adevăr.

Cert este că totul depinde de fiecare dintre noi. Decizia de a fi superficial sau nu depinde doar de tine.

Decizia de a nu ne manipula singuri și de a nu permite altora să profite de pe urma noastră depinde de noi.