Declarația lui Călin Popescu Tăriceanu despre referendum

Esența: Declarația lui Călin Popescu Tăriceanu despre referendumul din 6-7 octombrie 2018 a stârnit o serie de reacții negative, inclusiv din partea susținătorilor ALDE. Dar ce a vrut să spună, de fapt?

Declarația lui Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a postat pe pagina sa de facebook ceva ce i-a făcut pe mulți să-l înjure:

ALDE nu se va implica în campania pentru referendum. Vom recomanda votanţilor noştri să voteze conform propriei conştiinţe, ținând cont că societatea românească este mai degrabă conservatoare şi ultimul sondaj făcut indică faptul că 85% dintre cei intervievaţi vor vota în favoarea modificării pentru definirea familiei tradiţionale ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, iar 77% dintre votanţii ALDE, la fel, susţin acest punct de vedere.

Sigur că în anumite ţări din Europa lucrurile au evoluat, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt permise, dar nu ştiu dacă şi societatea românească va evolua în aceeaşi direcţie. Eu cred că trebuie să respectăm libertatea fiecăruia să-şi organizeze viaţa intimă şi personală aşa cum doreşte şi în acest sens, probabil că după referendum, va trebui să promovăm o lege a parteneriatului civil, la care colega mea Renate Weber s-a angajat să lucreze. Proiectul e în linii mari făcut, a avut și discuții cu ONG-uri, tocmai pentru a găsi o formulă care să fie cât mai bună.

Traducere

A nu se înțelege că iau apărarea cuiva sau că acuz pe altcineva. Pur și simplu “traduc” ceea ce Călin Popescu Tăriceanu a declarat într-un stil mult prea diplomat.

Ce a vrut să zică, de fapt?

În primul rând, declarația lui Călin Popescu Tăriceanu NU este pentru români. Este o declarație pentru “urechile” Uniunii Europene.

Plecând de la această premisă, încercând să punctez esențialul, declarația lui Călin Popescu Tăriceanu s-ar traduce cam așa:

Nu vrem să ne punem UE în cap, iar românii oricum vor vota DA“.

Cea mai bună “tactică”?

Depinde. A fi diplomat este un “must have” pentru oricine dorește să candideze la alegerile prezidențiale. Mai mult, să “te pui bine cu UE” pare că este cel mai important criteriu pentru a câștiga alegerile. Și nu neapărat pentru că am fi o țară de tip colonie, ci din cauza uriașului aparat de propagandă al UE.

Astfel, declarația lui Călin Popescu Tăriceanu, deși a stârnit reacții negative din partea multora, inclusiv din rândul susținătorilor ALDE, și-a atins scopul.

Care scop? Să-i pupăm în fund pe cei din UE?

Nu. Să nu declanșeze niciun scandal european pe tema referendumului. Indirect și subtil, le-a zis celor din UE că rezultatul referendumului va fi “voința poporului”, nu “voința politicului”.

Mai mult, a și sugerat românilor cum să voteze. Tot subtil, poate chiar subliminal:

“…ținând cont că societatea românească este mai degrabă conservatoare şi ultimul sondaj făcut indică faptul că 85% dintre cei intervievaţi vor vota în favoarea modificării…

PS. Eu am votat ALDE la Parlamentare. Acum eu voi vota DA la referendum!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *