Decizia lui Toader pare luată deja. “Dialogul” cu Lazăr spune totul

Esența: După protestul magistraților din fața CAB, a urmat un “dialog” public între Procurorul General și Ministrul Justiției. Iar decizia lui Toader pare că se conturează deja.

Augustin Lazăr

În urma protestului magistraților din fața Curții de Apel București, procurorul general, Augustin Lazăr, a făcut o declarație un pic mai… dubioasă. O declarație care va influența decizia lui Toader în perspectiva revocării Procurorului General:

Potrivit procurorului general, independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este “un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală“, ci reprezintă “o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni.

Sursa: Antena 3

Tudorel Toader

După această declarație a lui Augustin Lazăr, a venit și o replică din partea lui Tudorel Toader.

Replica Ministrului Justiției, de pe pagina sa de facebook, pare că va decide soarta lui Augustin Lazăr la șefia Parchetului General:

Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele !

Procurorul general ne transmite faptul că ‘justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat’!

Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!

În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională!

În condițiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză! 

Mai sunt și alte motive

Într-o intervenție telefonică la RomâniaTV, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat:

Acum eu am spus că este într-o gravă eroare, dar vă pot spune că nu mă surprinde. Eram la CSM când făceam evaluarea procurorului şef de la DNA şi procurorul general îmi spunea că noi avem un regulament la CSM şi acela trebuia să stea la baza evaluării, nu legea. Or dacă un jurist, dacă un procuror general pune în balanţă un regulament şi o lege şi spune că prevalează, are precădere, trebuie aplicat regulamentul, atunci e clar că nu ai ce să-i spui procurorului de la DIICOT care a făcut un rechizitoriu de 1.000 de pagini şi care pe vreo 200 de pagini a arătat el cât de mult drept constituţional cunoaşte şi a examinat deciziile CCR spunând că nu sunt bune şi nu pot fi respectate. Ele sunt obligatorii, nu le examinează nimeni. Numai în ştiinţă poţi să emiţi o părere pro sau contra, dar e altceva. Ce pot să le mai zic eu procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov care mi-au cerut aşa, în chip savant, cunoscător de carte, eu ca ministru să suspend aplicarea deciziilor CCR.

Sursa: România TV

Decizia lui Toader pare luată deja

De ce zic asta? Pentru că tot acest “dialog” public dintre cei doi nu este altceva decât un test al competențelor fiecăruia. Iar, în timp ce Augustin Lazăr pare că “independența justiției” i s-a urcat la cap și nu-și înțelege locul constituțional, din declarația Ministrului Justiției reiese că decizia lui Toader în legătură cu soarta lui Lazăr pare deja luată.

După revocarea lui Kovesi de la șefia DNA, toată lumea aștepta evaluarea lui Augustin Lazăr. De fapt, toată lumea așteaptă ca decizia lui Toader să fie conformă cu incompetența dovedită de Lazăr. Adică, să fie revocat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Decizia lui Toader pare luată deja. “Dialogul” cu Lazăr spune totul”