Darius Vâlcov, detalii despre programul de guvernare

Esența: Darius Vâlcov a făcut mai multe declarații necesare despre felul în care este aplicat programul de guvernare al PSD-ului.

Să începem cu un banc despre Darius Vâlcov

Doi morţi într-un cimitir, dimineaţa la ora 06.00, se aude un zgomot.

Primul, uimit:

– Ce se întâmplă, ce se întâmplă?

– Stai, mă, liniştit, e Vâlcov, îşi asunde tablourile.

– Băi, ce m-am speriat, credeam că e Dragnea să ne ia la vot.

Darius Vâlcov condamnat

Darius Vâlcov (în prezent consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului) a fost condamnat în data de 8 februarie de către instanţa supremă la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. Sentința nu este, însă, definitivă.

Despre dosarul său, el a declarat în data de 16.07.2018, la emisiunea Sinteza Zilei:

Este aşa o minciună, care, probabil, la un moment dat se va regăsi în vreo carte sau în vreun film, pentru că, după ce se vor încheia toate şi voi fi achitat, cred că cineva va fi interesat să descopere şi adevărul.

Nu există în rechizitoriu vreo declaraţie a martorilor sau în realitate nu s-au întâmplat aceste lucruri, ca vreun tablou, sume de bani să fie ascunse în cimitir sau în pereţi. Nu există aşa ceva.

Ştiu că nu este adevărat ce s-a spus despre mine. Ştiu că la final voi fi achitat.”

Pentru cârcotași: oricine se bucură de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei sentințe definitive!

Darius Vâlcov la “Sinteza Zilei”

Lăsând la o parte condamnarea (în primă instanță), Darius Vâlcov a fost partener în realizarea programului de guvernare, alături de Liviu Dragnea.

Darius Vâlcov a vorbit la emisiunea “Sinteza Zilei” despre programul de guvernare și, totodată, a declarat că economia României a crescut cu 24% de când coliția PSD-ALDE a preluat conducerea Guvernului:

Am depășit Grecia, anul acesta vom depăși Cehia și Portugalia. În 2020 vom depăși Finlanda și vom ajunge pe locul 12, acum suntem pe locul 16.

Acest program de guvernare nu este unul care trebuie îndeplinit 25-50%. Este doar minimul de la care plecăm.

Despre ROBOR

Darius Vâlcov a pus creșterea ROBOR pe seama băncilor comerciale:

Cred că va amintiți că și ROBOR-ul acesta umflat artifical de către nouă bănci, pentru că, ROBOR-ul trebuie să știe toată lumea, este modul în care se calculează după cum se împrumută nouă bănci comerciale între ele, dintre care doar una de stat, și anume CEC-ul.

Despre infrastructură

Darius Vâlcov a vorbit despre construirea canalului Dunăre-București, trei autostrăzi și o stațiune montană cu 160 de kilometri de pârtie:

Vom demara, până la sfârșitul acestui an, parteneriatul public privat pentru canalul București-Dunăre, pentru 3 autostrăzi și vom face încă o stațiune în Făgăraș, în zona comunei Arefu, cu 160 de km de pârtii, la 2000 de metri altitudine.

Despre pensii

Darius Vâlcov a mai declarat și că toate pensiile din România care sunt obținute în urma contributivității, deci nu cele speciale, se vor dubla:

Toate pensiile din România se vor dubla, și aici ne referim la moneda euro, deci în euro. Nu mă refeream chiar la toate, nu mă refer la pensiile speciale. Mă refeream la pensiile care sunt obținute în urma contributivității, nu cei care au 20.000-30.000 de lei pensie. Pot sa vă garantez că în proiectul legii care va intra în dezbatere, punctul de pensie va fi, în 2020, 1,775 și în 2019, 1,265 de lei.

Vom vedea dacă toate aceste declarații vor deveni realitate sau nu.

Urmează o criză economică?

Darius Vâlcov a mai declarat că după orice creștere economică urmează o criză, însă România nu are pentru moment un dezechilibru:

Dacă mai sunt bani de pensii? Când am preluat guvernarea, aveam un deficit de pensii de 1.8 miliarde de euro, acum a scăzut la puțin peste 600, adică de 3 ori. Întotdeauna, după creștere, urmează o criză, dar România este bine, nu are niciun dezechilibru. Astăzi suntem la 19% atragere de fonduri europene, media europeană este de 20%. Noi ne-am propus să ajungem la 25% în acest an, iar în 2020 să avem 72,5%.

Probleme cu gratuitatea studenților la tren

Când a fost întrebat în legătura cu facilitatea oferită studenților (indiferent de vârstă) de a călători gratuit cu trenul oricând și oriunde în țară, Darius Vâlcov a încercat să explice de unde pleacă logica din spatele măsurii. Astfel, el a făcut o analogie, dând ca exemplu Netflix. Acest serviciu oferă prima lună gratuită, cu scopul de a atrage cât mai mulți utilizatori care, ulterior vor deveni clienți plătitori.

Această logică poate fi viabilă și în cazul gratuității pe tren, dar:

  1. Nu putem compara o lună gratuitate cu o perioadă nedeterminată – costul nu este previzibil;
  2. Netflix în acea lună gratuită încearcă să “prindă” cât mai mulți clienți, în timp ce CFR nu pare că încearcă nimic;
  3. Da, gratuitatea pe tren crește indirect economia (cazare, concerte, băuturi, mâncare, etc.), dar oare și după terminarea gratuității vor fi folosite trenurile (contra cost)? Sau vor fi folosite mașinile personale?

Dacă-i moca, toți profită

Personal, consider această gratuitate o “pomană“. Și o să explic de ce.

Ideea gratuității are la bază o practică de marketing destul de răspândită în mediul de afaceri. Nu de multe ori, un produs/serviciu este oferit gratis (sau la un preț mai mic) pentru a permite intrarea pe piață. Dar întotdeauna această facilitate este oferită un timp scurt și în anumite condiții prestabilite. Astfel, costurile sunt știute și se pot face calcule pe termen lung.

În cazul gratuității pe tren:

  • Care sunt costurile?
  • Care este perioada? 3 ani? 4 ani? 6 ani?
  • Dar dacă un student se mai înscrie încă o dată la facultate după absolvire?
  • Dar dacă un angajat cu 20 de ani vechime se înscrie și el la facultate doar ca să străbată țara în lung și-n lat?

Dacă, dacă…prea mulți de dacă. Și aceste situații nu cred că au fost prevăzute.

Dar, până la urmă, rămâne o decizie politică, iar rezultatele le vom vedea în timp.

PS. Darius Vâlcov este primul om din România pe care-l aud să compare conducerea unei țări cu conducerea unei firme în mod public. Primul pe care l-am auzit (din întreaga lume) a fost Donald Trump. Și e foarte bine! Pentru că, la bază, regulile economiei sunt aceleași.

PPS. Legea lobby-ului se pare că va fi copy-paste după cea din Austria. Sunt curios atunci dacă vor exista isterizări publice.