Curtea de Apel, comunicat despre protestul magistraților

Esența: Curtea de Apel București a publicat un comunicat prin care se delimitează de protestul magistraților și acuză judecătorii protestatari de încălcarea separației puterilor în stat.

Curtea de Apel – comunicat

Curtea de Apel București a publicat pe site-ul instituției un comunicat prin care se delimitează de protestul magistraților din 16 septembrie:

Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanţilor mass-media şi a cetăţenilor privind existenţa unei autorizări a organizării protestului ce a avut loc pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, ieri, 16 septembrie 2018 sau a unei notificări prealabile din partea organizatorilor, conducerea Curţii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că nu a existat un acord din partea instituţiei noastre şi nici o notificare prealabilă sau informare cu privire la intenţia de organizare a acestui protest, deşi considerăm că acestea ar fi fost necesare, dată fiind afectarea imaginii acestei instanţe.

Aşa cum s-a arătat şi cu ocazia protestelor anterioare, desfăşurate în împrejurări similare, conducerea Curţii de Apel Bucureşti se delimitează de astfel de manifestări şi subliniază necesitatea adoptării de către judecători a unei conduite responsabile în limitele stabilite prin Statutul profesiei şi normele deontologice în vederea respectării principiului separaţiei puterilor în stat şi al echilibrului între acestea.

Contrar aparenţei create în spaţiul public, menţionăm că instituţia noastră nu a avut nici o implicare în organizarea acestui eveniment, iar participarea unor colegi judecători, în majoritate de la alte instanţe decât Curtea de Apel Bucureşti, trebuie să fie asumată de către fiecare dintre aceştia.

Poziția Curții de Apel

Așadar, Curtea de Apel, prin conducerea sa, se delimitează de protestul magistraților din data de 16 septembrie. Motivul principal? Nu a existat nicio notificare prealabilă cu privire la intenția organizării protestului. Iar acest protest, în opinia conducerii Curții, a afectat imaginea acestei instanțe.

Mai mult, Curtea de Apel sugerează într-un mod fin că protestatarii judecători au cam încălcat separația puterilor în stat. Cum? Prin lipsa “unei conduite responsabile în limitele stabilite prin Statutul profesiei şi normele deontologice.

Oare Inspecția Judiciară va lua măsuri?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *