Curentul eurosceptic a fost reaprins. De cine și de ce?

Esența: Curentul eurosceptic, noul subiect politic și de campanie din Uniunea Europeană, a fost reaprins. Propaganda a început să lucreze deja, dar lucrurile stau complet diferit de felul în care sunt prezentate lucrurile.

Noul subiect politic

Nu e nicio noutate că cel mai aprins subiect politic din ultima perioadă îl reprezintă curentul eurosceptic. Acesta s-a manifestat și la noi pentru o scurtă perioadă, dar a fost relativ rapid stins prin diverse intervenții publice ale unor lideri de la putere.

Însă curentul eurosceptic din România nu a putut fi niciodată stins complet. Doar a ars mocnit.

Iar acum se dorește readucerea lui în spațiul public.

Despre curentul eurosceptic, din presa de “dreapta”

O opinie de la Digi24:

România, țara care va găzdui primul summit UE preconizat a avea loc în noul format de 27 de membri, expulzează, cu doar câteva luni înaintea evenimentului, o bună parte din valorile care compun temelia construcției comunitare. Consfințit (și) prin ordonanța de urgență pe legile justiției, acest veritabil atentat la stabilitatea României este totodată o tentativă de subminare a proiectului european, iar dacă lucrurile vor rămâne în cele din urmă așa cum e statuat prin modificările aduse deja legislației din justiție, tentativa va capăta statutul de succes internaţional, căci e greu de crezut faptul ca precedentul românesc nu va trece granițele.

Unde anume, când și ce forme va lua el în alte spații naționale de pe cuprinsul Uniunii Europene, e poate prematur de spus acum, însă tentația preluării şi adaptării va fi mare. Forțele populiste care alimentează curentul eurosceptic în multe țări din Europa sunt într-o asiduă căutare de instrumente radicale și neconvenționale pentru a-și pune în operă planurile pe măsură.

România lui Dragnea, Tăriceanu și Tudorel Toader poate fi un punct de pornire şi un exemplu fertil pentru cei care propovăduiesc atomizarea politică a continentului. Masacrarea justiției la scara la care a fost făcută în România va fi percepută nu doar ca un dezastru pentru statul de drept de la noi, ci și ca o slăbiciune fundamentală a unor structuri precum Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European, organisme care, după ce au avut ocazia să învețe din lecția ungară sau cea poloneză, vor părea în ochii multor cetăţeni din statele membre incapabile să câștige bătălii chiar mai mici.

USR despre curentul eurosceptic

Se putea ca USR-ul să nu participe cu un “chibrit” la aprinderea subiectului despre curentul eurosceptic? Nu, nu se putea. Pe pagina de facebook a USR-ului a apărut o postare “alarmantă”:

Propaganda iliberală și anti-UE a PSD-ALDE începe să își arate tot mai tare efectele toxice.

Cel mai recent Eurobarometru publicat de Parlamentul European arată că proiectul european câştigă încredere tot mai mare în rândul cetăţenilor europeni, ajungând la un nivel record pentru ultimele decenii, de 68%. Din păcate, însă, acelaşi sondaj arată o scădere bruscă de 10% în sprijinul românilor faţă de Uniunea Europeană. Cauza este campania denigratoare şi propaganda iliberală, naţionalistă şi eurosceptică promovată de Guvernul României şi de actuala majoritate parlamentară.

Haideţi să arătăm cu toţii de ce am luptat în ultimii doi ani şi să combatem împreună dezinformările şi propaganda de sorginte estică! Transmiteţi fiecare mai departe mesajul democraţiei şi al valorilor europene în rândul familiilor şi prietenilor! Românii au fost dintotdeauna printre cei mai pro-europeni cetăţeni şi suntem convinși că aşa vor fi şi de acum înainte! Nu lăsaţi România pradă furtunilor din Est!

#FaraPenali 

USR-ul vorbește despre propagandă, făcând propagandă. Amuzant, nu?

Cine e de vină?

Dacă întrebăm “dreapta” din România, e simplu. Dragnea, Tăriceanu, PSD și ALDE sunt de vină. Pentru orice, nu doar pentru curentul eurosceptic.

Dar, hai să ne uităm mai atenți la ce se întâmplă prin Europa. Ca să nu lungesc prea mult articolul, mă voi limita la 3 țări.

Italia

Italia a cerut Franței să răspundă unor acuzații șocante conform cărora jandarmi francezi au trecut ilegal în Italia și au abandonat doi migranți în pădurile din apropiere de Torino, înainte de a se întoarce în Franța.

Conform express.co.uk, Ministrul de Interne din Italia, Matteo Salvini, a declarat:

Ei spun că a fost un ‘incident’? Dl. Macron, care se pozează ca un bun și generos lider [pro-migrant], scapă migranți peste graniță noaptea? Dorim răspunsuri clare, rapide și neechivoce de la Paris.

Dacă cineva crede că poate folosi Italia ca tabăra de refugiați a Europei și să încalcă legile, frontierele și acordurile, aceștia se înșală amarnic.

Ups. Deci Italia este nemulțumită de unele practici ale francezilor? Nu, aceste acțiuni, sau lipsa de reacție a francezilor nu influențează curentul eurosceptic, nu?

Ungaria

Despre Ungaria s-au spus multe. A fost pusă la colț, a fost tăvălită în public. Cum să se simtă ungurii când ei simt că-și pierd independența? Cum să nu apară curentul eurosceptic?

Da, știu, am auzit și eu. Probleme cu statul de drept, bla bla. Dar la fel e și la noi, nu? Aceeași placă despre statul de drept. Permiteți-mi să am îndoieli în legătură cu afirmațiile liderilor UE despre Ungaria. Pentru că știm și noi cum au fost făcute afirmații similare despre România.

Polonia

Despre Polonia, ce să zic. Aici este o cu totul altă problemă pe care conducerea UE o constată.

Este vorba despre statul de drept. Nu cred că am mai auzit placa asta nicăieri…

Nu mai intru în detalii și afirm aceleași îndoieli pe care le am și în privința Ungariei.

Ce mi-a plăcut enorm de mult a fost o replică dintr-un interviu acordat publicației CNN a premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, despre curentul eurosceptic din țara sa: “Polonia nu este o țară eurosceptică ci doar puțin ‘Bruxelles-sceptică’.

Concluzia

Dacă ignorăm propaganda “de dreapta” din România, constatăm trei lucruri:

  • Cea mai mare problemă a țărilor “eurosceptice” o reprezintă asaltul asupra statului de drept;
  • Principala cauză a curentului eurosceptic o reprezintă conducerea UE și nu Uniunea Europeană în sine;
  • Curentul eurosceptic reprezintă principalul subiect de campanie pentru actuala conducere a Uniunii Europene, dar și pentru încrengăturile sale din diverse state, cu care vrea să scoată ochii tuturor care nu sunt de acord cu deciziile lor.

Nasol când realitatea și gândirea strică o propagandă bună, nu?

Concluzia mea este că orice țară care se va gândi la un “exit”, o va face din cauza dictaturii de la conducerea UE. Poate la anul lucrurile vor sta altfel. Deja sunt semne că s-ar putea răsturna situația.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “Curentul eurosceptic a fost reaprins. De cine și de ce?”