De ce a fost Croația favorita românilor la CM2018?

Esența: Croația este o țară care a reușit acolo unde România n-a putut, iar Franța nu mai este de mult o țară pe care românii s-o admire.

Franța în ochii românilor

Franţa a câştigat al doilea titlu mondial din istorie după ce învins-o în finală pe Croaţia, scor 4-2. Dar nu vreau să vorbesc despre fotbal.

Pentru mulți români, Franța este țara aceea plină de ipocriți care se cred superiori, deși nu prea au de ce. Poate, cândva, Franța era privită cu admirație. Dar în ultimii ani disprețul față de francezi a crescut neîntrerupt, iar punctul maxim de dispreț a fost atins când publicația Charlie Hebdo a publicat caricatura cu Simona Halep.

Iar acest dispreț nu a rămas nemanifestat. O caricatură bazată pe cea a celor de la Charlie Hebdo a și apărut pe internet:

Replică la caricatura marca Charlie Hebdo împotriva Franței după câștigarea Cupei Mondiale
Replică la caricatura marca Charlie Hebdo împotriva Franței după câștigarea Cupei Mondiale

Mai are rost să menționez “lecțiile” pe care ni le dau Franța și alte țări din Vestul Uniunii Europene prin ambasade?

Croația, mai aproape de România

Dacă disprețul pentru Franța n-a fost suficient, hai să vedem de ce românii sunt mai apropiați de croați:

  1. “Tribunalul Comercial din Croația pronunță o hotărâre definitivă (publicată în data de 11 iulie 2018), arătând că clauza de risc valutar aferentă contractelor de credit în franci elvețieni este nulă, având în vedere faptul că băncile nu și-au informat clienții cu privire la riscurile aferente” – sursa: contrabanci.com;
  2. Nimeni nu se aștepta să ajungă atât de departe (economic și social);
  3. Este un model de urmat pentru țările din Estul Uniunii Europene;
  4. Și, Croația are un oraș foarte popular în vocabularul românilor.

Punctul 1. reprezintă un model (o speranță) de rezolvare a unei probleme pe care și românii au întâmpinat-o. Foarte mulți români păcăliți cu creditele în franci elvețieni încă mai speră că vor putea ieși de sub jugul băncilor, iar Croația este dovada că se poate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *