Conferința de la Bruxelles și ce urmează pentru România

Esența: La conferința de la Bruxelles s-a vorbit despre adevăratele probleme ale justiției din România, despre implicarea SRI în actul de justiție, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

Vocea României

Nu, nu vorbesc despre emisiunea de divertisment. Vorbesc despre adevărata voce a României, care a fost prezentă la conferința de la Bruxelles și care a vorbit despre adevăratele probleme privind statul de drept din România.

Discuții la masa rotundă în Parlamentul European privind reforma dreptului și justiției în România:

Conferința de la Bruxelles

Daniel Dragomir a publicat pe pagina sa de facebook care sunt primele rezultate ale Conferinței de la Bruxelles:

  • Vocea României și a românilor a fost ascultată. Atunci când lăsăm la o parte opiniile personale sau atacurile, când vorbim doar de cifre, documente, principii, dezbaterea are valoare.
  • Au participat foarte mulți tineri, foarte mulți jurnaliști. Dezbaterea a suscitat întrebări și interviuri. Asta înseamnă că există interes.
  • Este clar că flagelul corupției face rău țării. Dar așa cum ni se cere 0 toleranță la corupție, trebuie să existe și 0 toleranță la abuzuri. Una fără alta nu se poate.
  • David Clark a explicat în cel mai clar mod posibil de ce lupta anti-corupție din Romania este coruptă și cum mijloacele legale au fost pervertite pentru a fi folosite în mod ilegal și abuziv.
  • Eforturile trebuie să continue. Dialogul trebuie să continue. Conducătorii de la Bruxelles trebuie să înțeleagă că nu se pot juca cu România, că investigații trebuie derulate, iar cei care au comis abuzuri trebuie trași la răspundere.

Reacțiile presei internaționale

Cum era de așteptat, subiectul nu a fost ocolit de presa internațională. Eureporter a publicat un articol în care ….:

Comisia Europeană a fost îndemnată să facă mai multe pentru a aborda neregulile judiciare ‘foarte grave’ din România. Miercuri, într-o audiere de la Bruxelles, s-a spus că acestea includ ‘supravegherea în masă’ a populației din România, coluziunea dintre serviciile secrete și sistemul judiciar și șantajarea judecătorilor.

De asemenea, evidențiat în cadrul ședinței a fost și MCV-ul, mecanismul UE privind statul de drept, care are ca scop asigurarea respectării de către România și Bulgaria a standardelor internaționale privind drepturile omului, statul de drept și respectarea sistemului judiciar.

Deși România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, s-a considerat necesar ca aceasta să fie în continuare subiectul unor astfel de controale.

Un alt vorbitor, fostul oficial britanic în străinătate, David Clark, a spus că rapoartele MCV din trecut privind România nu au făcut ‘nicio mențiune’ a problemelor evidențiate în cadrul ședinței.

Ce urmează pentru România?

Să sperăm că vocea României a fost auzită de cine trebuie și politicienii români, dar mai ales cei străini, vor înțelege adevăratele probleme prezentate la conferința de la Bruxelles și nu vor mai închide ochii la abuzurile din justiție.

Și dacă vor continua europenii în același fel, măcar vom ști cât de mult le pasă de realitate și cât de mult îi interesează ca România să fie doar o altă colonie.

Românii ce vor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Conferința de la Bruxelles și ce urmează pentru România”