CNA, amenzi pentru mai multe posturi TV și radio

Esența: CNA, în data de 25.09.2018, a dat un comunicat de presă prin care anunță amenzi pentru mai multe posturi TV și radio pentru imparțialitate și prezentarea în mod eronat a modificărilor aduse la Codul de Procedură Penală.

Comunicat de presă CNA

În data de 25.09.2018, CNA a dat un comunicat de presă în care a anunțat că mai multe posturi TV și radio au fost amendate pentru că au fost imparțiale și au prezentat în mod eronat modificările aduse la Codul de Procedură Penală:

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni de știri și dezbateri pe tema modificărilor la Codul de Procedură Penală, emisiuni difuzate de posturi centrale de radio și televiziune în perioada 18 – 26 iunie 2018. Constatând încălcarea legislației audiovizualului, membrii Consiliului au decis sa aplice următoarele sancțiuni:

  • amendă de 10.000 de lei postului PRO TV pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002, precum și a dispozițiilor art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;
  • amendă de 5.000 de lei postului Realitatea TV și somații publice posturilor de radio Europa FM și RFI România pentru nerespectarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.

Legea audiovizualului

LEGEA nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, art. 3 alin. (2):

Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual spune:

În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Concluzii?

Mai țineți minte ce scandal s-a făcut pe această temă? Când televiziunile se acuzau unele pe celelalte de fake news? Eu mai țin minte, pentru că era plin facebook-ul de apărători ai PRO TV-ului care înjurau Antena 3, dar și viceversa.

Ei bine, aceste amenzi intervin ca un arbitru, după care se aude fluierul de final.

Rezultatul? Destul de previzibil. Dar și meritat, mai ales pentru isteria creată în acea perioadă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *