Cioloș spune mai multe decât ar vrea

Esența: Nu știu cine i-a făcut discursul lui Dacian Cioloș și nici nu mă interesează. Poate chiar el l-a scris. Însă nu pot să nu remarc lucrurile pe care le-a spus fără să le rostească.

Dacian Cioloș

Fostul premier (de tristă amintire), ghimpele din coasta lui Iohannis, a scris pe pagina sa de facebook:

“Aș vrea să clarific pe cât posibil mica furtună iscată, zilele trecute, într-un pahar cu apă, după referirile mele la prietenii din PNL.

Trebuie să recunosc faptul că anul 2020 îmi provoacă unele temeri. Este evident că PSD nu poate fi înlăturat altfel decât printr-o largă coaliție, dar în același timp nu putem ignora lecțiile primite de la ce au însemnat CDR și Alianța DA. Multă speranță și multă bucurie s-au transformat în dezamăgire și într-un ajutor nesperat pentru PSD.

Noi, societatea românească, nu am fost în stare să ne opunem cu succes modelului politic promovat de acest partid care a capturat toate straturile economice și sociale. Din această perspectivă, mă îngrijorează 2020. Dacă vom face o alianță politică slabă sau fragilă, prin care nu vom fi în stare să schimbăm fundamental societatea și să oferim un model viabil de dezvoltare durabilă, vom înregistra un eșec de priorități.

Din această perspectivă aș vrea să fie citite gândurile mele despre PNL. E un moment de îngrijorare profundă, pentru că îmi dau seama că suntem încă foarte departe de soluția de care avem nevoie. Cu toții am greșit uneori sau nu ne-am ridicat mereu la așteptările celor care ne susțin sau ne votează. Replicile pe care le-am primit, pe alocuri descalificante pentru cei care le-au dat, îmi confirmă îngrijorarea.

Motiv pentru care nu doresc să alimentez această polemică. Nu sunt eu cel care trebuie să reformeze PNL. Nu am putut și nici nu era misiunea mea în 2016, așa cum nu este nici astăzi. Este misiunea oamenilor cinstiți și onești din PNL. Sunt mulți și îi asigur de toată prețuirea mea. Dar toți membrii partidelor din România trebuie să știe că, dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot. Și sunt convins că au suficiente date ca să înțeleagă ce spun.

Aș vrea să închei prin a spune că suntem deschiși unei colaborări cu PNL, așa cum suntem și cu USR. Îi asigur că vor găsi mereu în noi un partener onest și că avem speranța că vom reuși să punem bazele unei constucții politice solide, care să facă față în alegeri, dar mai ales în perioada post-electorală. Resping ideea că am fi ‘condamnați’ să lucrăm împreună. Democrația nu te condamnă, democrația cere onestitate și capacitatea de a-ți recunoaște propriile greșeli. Îi aștept pe cei din PNL să ni se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne așteaptă vremuri dificile.”

Ce a spus, de fapt, Dacian Cioloș?

Nu știu cine i-a făcut discursul și nici nu mă interesează. Poate chiar el l-a scris.

Însă nu pot să nu remarc lucrurile pe care le-a spus fără să le rostească.

“Prietenii din PNL”

Aici este destul de clar. Vrea să se pună capăt rivalităților din partea “dreaptă” a politicii.

“Anul 2020 îmi provoacă unele temeri”

Cioloș a afirmat: “trebuie să recunosc faptul că anul 2020 îmi provoacă unele temeri. Este evident că PSD nu poate fi înlăturat altfel decât printr-o largă coaliție…

Dar, pe lângă ce a spus direct, a lăsat să se înțeleagă cam cât de mare este “puterea” PSD-ului, cel puțin în percepția sa.

Noi, societatea românească

Cioloș a afirmat: “Noi, societatea românească, nu am fost în stare să ne opunem cu succes modelului politic promovat de acest partid care a capturat toate straturile economice și sociale. Din această perspectivă, mă îngrijorează 2020…

Așadar, Cioloș nu se consideră om politic, ci parte din “societatea românească”. Sau, de fapt, vrea să transmită ideea că “societatea românească” este reprezentată de toți cei anti PSD?

Oricum ar fi, și-a recunoscut impotența (politică, desigur).

“Îngrijorare profundă”

Cioloș a afirmat: “E un moment de îngrijorare profundă, pentru că îmi dau seama că suntem încă foarte departe de soluția de care avem nevoie…

Încă o dată, Cioloș și-a recunoscut impotența (politică…), dar i-a băgat și pe PNL-iști și USR-iști în aceeași oală. Săracii, de parcă nu se “descurcau” și singuri.

“Reforma”

Cioloș a afirmat despre PNL: “dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot. Și sunt convins că au suficiente date ca să înțeleagă ce spun…

Deci, să înțelegem că acele sondaje în care PNL era sus, sus de tot, nu sunt chiar atât de reale? Hmm…

“Suntem deschiși unei colaborări”

Cioloș a afirmat: “Aș vrea să închei prin a spune că suntem deschiși unei colaborări cu PNL, așa cum suntem și cu USR…

Colaborarea între prieteni e normală. Și doar n-o fi PNL-ul fraierul din partea “dreaptă” a politicii care se joacă singur.

“Vremuri dificile”

Cioloș a afirmat: “Îi aștept pe cei din PNL să ni se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne așteaptă vremuri dificile.

Ce înseamnă “munca pentru o Românie mai bună”? Că dacă ne luăm după precedent, Cioloș nu prea a muncit pentru România cât a fost Prim-ministru. Și da, vin vremuri dificile, mai ales pentru impotenți(i politicii).

La final

Cel mai important lucru pe care l-a sugerat Cioloș a fost cine va conduce această alianță.

Cine altcineva decât… chiar Cioloș?

Oare deja se visează Președinte? Sau se vede doar în postura unui șef de partid (care încă nu există)?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *