Cioloș a încălcat Constituția României cu bună știință?

Esența: Cioloș a dat o ordonanță de urgență prin care SRI era transformat “oficial” în organ de cercetare penală specială în ciuda a ceea ce stabilise CCR.

Ordonanța Cioloș-Prună

Vă mai amintiți de OUG 13? Ce scandal a fost în Piața Victoriei, în media și mai ales pe facebook? Cum să nu, e greu de uitat.

Dar oare de ce lumea nu s-a scandalizat la ordonanța Cioloș-Prună prin care SRI devenea “oficial” organ de cercetare penală specială? Doar pentru că avea numărul 6 și nu 13? Glumesc ca să nu acuz…

Da, ordonanța 6/2016 a stat la baza continuării protocoalelor secrete dintre DNA și SRI (și nu numai).

Tudorel Toader despre OUG 6/2016

Ministrul Justiției a declarat la emisiunea Sinteza Zilei din data de 11 septembrie 2018 următoarele:

Știu că în Parlament se află o lege de aprobare a ordonanței 6/2016. Aceasta a permis constituirea acestor protocoale, a constituirii de echipe mixte. A primit aviz de la SRI, sigur că nu putea să primească(…). Prin urmare, în Camera Deputaților este un proiect de lege care analizează ordonanța 6. Am înțeles că este posibil ca ordonanța să fie respinsă. Dacă respingi ordonanța, este echivalentul unei modificări substanțiale printr-o altă ordonanță de urgență. Legiuitorul trebuie să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanței. Le anulează sau le lasă în continuare. Daca le anulează, nu mai este necesară ordonanța guvernului(…). Până la urmă, asta este soluția. De modificat substanțial ordonanța 6.

Ce replică a dat Cioloș?

Digi24 relatează:

În cazul respectiv a fost o consultare cu SRI-ul pentru că ordonanţa de urgenţă respectivă viza SRI-ul şi atunci e normal să discuţi cu ei. Nu aveam nevoie de aviz pentru a adopta proiectul de ordonanţă, dar pentru noi, pentru Guvernul din 2016, era firesc să avem consultări cu toţi actorii care erau vizaţi de actele normative pe care noi le adoptam. Ăsta-i un lucru de bun simţ, dacă nu de bună practică legislativă, şi nu e cazul să dau eu lecţii domnului Tudorel Toader despre ce înseamnă bună practică legislativă.

În momentul în care CCR a dat această decizie şi ea intra în vigoare, o serie de dosare, inclusiv de corupţie, care se aflau pe rol la procuratură sau la DNA, riscau să rămână blocate, pentru că atâta vreme cât acest sistem de interceptări nu mai putea să alimenteze legal, cu aviz de la judecător, nu mai puteau să alimenteze procurorii, ei nu puteau să continue cercetarea penală pe acele dosare şi atunci era important ca Guvernul să vină cu o alternativă care să ţină cont de decizia CCR şi să permită în continuare funcionarea acestui sistem care era legal.”

Concluzii?

Deci, lăsând la o parte momentul în care mi-a venit să râd că Cioloș ar putea da lecții lui Tudorel Toader, ce putem înțelege?

Ce dacă CCR a zis că SRI nu are voie să fie implicat în dosarele penale? Dacă foarte multe dosare riscau să rămână blocate pentru că se bazau exclusiv pe ascultări, ce-a zis Cioloș? Dă-o dracului de Constituție! Ia de-aici o ordonanță de urgență că încă n-a ieșit nimeni să protesteze împotriva ordonanțelor pe justiție. Mai e până în 2017 când va apărea OUG 13…

Vai de cei care pun botul la ce zice Cioloș…

Vă dați seama ce fel de Președinte ar fi?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 gânduri despre “Cioloș a încălcat Constituția României cu bună știință?”