Cine atacă statul de drept? (dubla măsură – episodul 3)

Propaganda zice că “penalii atacă statul de drept”. Și totuși, când vine vorba de anchetarea Laurei Codruța Kovesi, vedem cum se întoarce roata. Cu declarațiile lui Iohannis ne-am obișnuit deja. Dar față de ce au declarat alții, Președintele e mic copil.

Klaus Iohannis

Conform Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a declarat:

“Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilități în statul român, indiferent de funcțiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea și consolidarea statului de drept.

Solicit Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi, conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens.

Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor. Am contestat încă de la început înființarea unui astfel de organism, sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție […] Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneția și recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independența justiției și lupta anticorupție să nu fie afectate, iar fundația democratică a statului român să nu fie periclitată.”

Dar cu Iohannis deja ne-am obișnuit. Față de ce urmează, Președintele e mic copil.

Hans Klemm

Conform G4Media, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat:

“Avem încredere în experienţa profesională a Laurei Codruţa Kovesi în România şi susţinem eforturile ei de a căuta oportunităţi profesionale în comunitatea internaţională. Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes.”

  1. “Avem Încredere în experiența profesională” – nu este vorba despre experiență, ci despre încălcarea legii!
  2. “Susținem eforturile ei de a căuta oportunități profesionale în comunitatea internațională” – să caute, n-are decât; dar după ce “își dovedește nevinovăția”!
  3. “O încercare aparentă de a o discredita” – ce înseamnă “încercare aparentă”? Dacă a încălcat legea, să răspundă! Dacă nu, să dea statul în judecată. E simplu.

În cazul lui Klemm, nu e cazul să dăm vina pe SUA, ci doar pe filiera pe care a venit. Adică cea democrată, de stânga (Obama-Clinton), susținută și de Soros, inamicul lui Trump (republican, de dreapta).

Gunther Krichbaum

Conform ziare.com, Gunther Krichbaum, membru în Consiliul de Administrație al Partidului Popular European (PPE) și membru în Comitetul Federal pentru Europa al CDU Germania (partidul lui Merkel), a declarat:

“Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur Guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția specială pentru magistrați.

Krichbaum îi cere voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ‘Ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?’.”

Așadar, cine atacă statul de drept?

Exact cei care susțin (declarativ doar) statul de drept.

De ce oare aceștia:

  • nu lasă justiția să-și facă treaba?
  • simt nevoia să intervină într-o anchetă în curs?
  • se sperie că va fi anchetată Kovesi?

Oare câte are de spus?

Oare câte capete vor pica dacă va deschide gura și va ciripi?

Bonus

Elena Udrea îi transmite Laurei Codruța Kovesi:

“Bun venit în clubul penalilor!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 gânduri despre “Cine atacă statul de drept? (dubla măsură – episodul 3)”