Cinci puncte pentru restabilirea statului de drept în România

Esența: Un fost director FBI recomandă cinci puncte de urmat pentru restabilirea statului de drept în România. Dar pare că PSD-ALDE i-au luat-o înainte.

Direct din SUA

Forbes a publicat un articol în data de 23 august 2018, în care un fost director FBI recomandă României cinci puncte de urmat pentru restabilirea statului de drept.

Un fost director al FBI a cerut o acțiune dramatică pentru restabilirea statului de drept în România pe fondul escaladării îngrijorărilor cu privire la modul în care un mecanism anti-corupție erodează libertatea și restricționează libertatea de exprimare.

Louis Freeh a elaborat un plan cu cinci puncte pentru o națiune care a făcut titluri globale cu acuzații de protocoale secrete între SRI și alte instituții, inclusiv Parchetul General al României și Consiliul Superior al Magistraturii.

Care sunt cele 5 puncte pentru restabilirea statului de drept?

Fostul director FBI adresează Guvernului și membrilor Parlamentului următoarele puncte (măsuri) pentru a remedia ceea ce el numește “o gravă criză a statului de drept”:

  1. O garanție pentru a se angaja în investigarea și urmărirea penală a corupției în limitele legii, dar și în cadrul legii;
  2. Scutire (amnistie) pentru persoanele care au fost condamnate fără un proces echitabil, cu dovezi insuficiente sau ilegale sau în baza protocoalelor judecătorilor aflați în conflict;
  3. Înființarea unei comisii independente formată din judecători și experți de renume internațional, împuterniciți și finanțați pentru a investiga protocoalele secrete, care să examineze operațiunile Parchetului General, al DNA-ului și ale SRI-ului și care să dea recomandări specifice pentru reformare;
  4. Angajamentul Guvernului pentru a determina în mod confidențial care au fost judecătorii care au făcut obiectul “dosarelor” create în timp ce protocoalele erau în vigoare pentru a revizui natura și durata acuzațiilor; și
  5. Înființarea unor birouri de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA și SRI pentru a examina reclamațiile împotriva acestor agenții și a ofițerilor lor și pentru a stabili standarde adecvate de conduită și răspundere.

Ce înseamnă toate astea?

Că până și din Statele Unite se recomandă o amnistie pentru cei judecați în baza protocoalelor secrete!

Până și din Statele Unite se recomandă crearea unei secții (sau ceva) care să ancheteze magistrații (în plus, și ofițerii SRI)!

Recomandările din Statele Unite sunt adresate Parlamentului și Guvernului! Nu sunt adresate DNA-ului, Parchetului General. Numai la noi procurorii vor să facă legi și-și dau cu părerea.

Deci, ce să înțelegem? Că ceea ce vor să facă PSD-ALDE este “aprobat” și din Statele Unite, nu?

Dacă #Rezist ia lumină de la americani, atunci să ia lumină și acum, nu?

Concluzia mea este că acest articol nu reprezintă neapărat o serie de recomandări, cât reprezintă o palmă dată opoziției din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “Cinci puncte pentru restabilirea statului de drept în România”