Fără penali – ce înseamnă, de fapt?

Esența: Campania “fără penali în funcții publice” a USR-ului pare sortită eșecului din start din cauza textului propus pentru a fi introdus în Constituție.

Inițiativa USR

Cred că știe deja toată lumea că USR-ul este inițiatorul acestui demers. Deși este ironic cum fix ei cer acest lucru, după ce li s-a deschis un dosar la Parchet pentru alegerile locale din 2016. Da, acele alegeri pentru care USR a primit donații de la un terorist și de la Mickey Mouse, personajul Disney, nu cel autohton.

Deci, dacă nu vor reuși “să-și dovedească nevinovăția” (tot ei susțineau asta când era vorba despre PSD-iști cercetați) riscă să nu mai aibă voie în funcții publice.

Fără penali – unde-i textul?

Dacă ai răbdare să te uiți pe pagina de facebook a USR vei vedea că nu arată ca o pagină a unui partid politic serios, ci exact ca o pagină de propagandă anti PSD și pro închisoare, o pagină plină de obsesie și mitomanie.

Pe bune, dacă nu mă crezi, aruncă un ochi pe pagina lor de facebook. Încearcă să nu ții cu nimeni. Nici cu PSD-ALDE, nici cu PNL-USR. Și uită-te peste pozele USR-ului. Altceva în afară de obsesia cu “penalii” și minciunile legate de legile justiției ce mai vezi?

Am încercat eu să caut textul propus pentru a fi introdus în Constituție. Cel pentru care se strâng semnături în campania “fără penali”. Ghici ce? Nu l-am găsit pe pagina lor. Nu zic, poate este pe acolo, dar după 15 minute de căutat, m-am dat bătut. Nu l-am găsit. Noroc că l-am găsit la un activist USR.

Fără penali – textul propus

Nu garantez că acesta ar fi textul propus, dar mă gândesc că un activist USR nu s-ar apuca să inventeze, nu?

Fără penali - textul propus
Fără penali – textul propus

Nu sunt jurist, dar știu să citesc. Până la urmă, Constituția trebuie să fie pe înțelesul tuturor, nu doar al juriștilor.

Și ce înțeleg:

  • USR vrea restricționarea drepturilor unor cetățeni prin Constituție;
  • “Pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție” – ce înseamnă? Că au intrat în închisoare, nu? Adică au trecut pe la un judecător;
  • “Până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării” – asta e maximă. Păi nu există decât două situații! Grațierea sau terminarea pedepsei.

Ce zice Constituția?

Las aici doar textul din Constituție, fără să-l mai comentez. Cred că toată lumea poate înțelege ce vreau să subliniez:

ARTICOLUL 53

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Fără penali, da?

Ce am înțeles eu din acest demers al USR? Că vor neapărat să oprească “penalii”. Nu contează că președintele a fost amendat pentru acest termen. Ce a făcut USR? N-a mai zis X-ulescu este penal, ci doar “niște penali”, “penalii”, adică n-a mai arătat cu degetul.

Dacă acela este textul ce se dorește a fi introdus în Constituție înseamnă că toată campania “fără penali în funcții publice” este un demers sortit eșecului. Chiar nu mai contează dacă există intenții bune în spatele acestui demers.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *