Ce înseamnă “a fi de stânga”?

După ce am arătat ce înseamnă “a fi de dreapta” și câte partide “de dreapta” avem cu adevărat în România, acum vom merge în capătul celălalt al spectrului și vom discuta despre ce înseamnă “a fi de stânga”.

Termenul “de stânga”

Conform Britannica, termenul “de stânga” reprezintă partea spectrului politic asociată în general cu egalitarismul și controlul popular sau de stat al principalelor instituții ale vieții politice și economice. Termenul datează din anii 1790 când, în parlamentul revoluționar francez, reprezentanții socialiști s-au așezat la stânga ofițerului președinte. Leftiștii (oamenii de stânga n.r.) tind să fie ostili la interesele elitelor tradiționale, inclusiv ale celor bogați și membri ai aristocrației, și să favorizeze interesele clasei muncitoare (a se vedea proletariatul). Ei tind să considere bunăstarea socială drept cel mai important obiectiv al guvernului. Socialismul este ideologia de stânga standard în majoritatea țărilor lumii; comunismul este o ideologie mai radicală de stânga.”

Ce înseamnă, de fapt, “de stânga”?

În România, a fi de stânga înseamnă un singur lucru: să fii PSD-ist. Însă această afirmație extrem de superficială este doar o invenție a propagandei.

Iar să fii PSD-ist înseamnă să fii socialist, deci comunist. Și uite așa, în doi pași simpli, propaganda a reușit să convingă o parte a populației că PSD = comunism.

Deși socialismul și comunismul se află ambele pe partea stângă a spectrului, ele se află în poziții complet diferite. Așa cum fascismul este o extremă (de dreapta), așa și comunismul este cealaltă extremă (de stânga). Punerea semnului de egalitate între socialism și comunism este doar o eroare (în cel mai bun caz) și o dovadă a manipulării propagandei (în marea majoritate a cazurilor).

Social-liberalismul

Este posibil? Lăsând la o parte alianța social-liberală dintre PSD și PNL (USL), este posibil ca un partid să fie social-liberal?

Răspunsul este “DA” și n-ar trebui să mire pe nimeni.

Spectrul politic cu cele două dimensiuni
Spectrul politic cu cele două dimensiuni

Atunci când am vorbit despre ce înseamnă a fi de dreapta am folosit acest grafic, explicând diferența dintre “dreapta” și “liberalism”.

Spuneam că: “după cum se poate observa din imaginea de mai sus, liberalismul și dreapta nu înseamnă același lucru. Stânga-dreapta se referă la politica economică, pe când sus-jos (autoritar, liberal) se referă la politica socială.”

Lămuriri

 • O mare parte a cadranului verde (stânga-jos) îl reprezintă social-liberalismul;
 • Socialismul se situează în partea stângă a spectrului economic, în cadranele roz (stânga-sus) și verde (stânga-jos), însă privind pe înălțime, acesta se află cât mai aproape de centru;
 • Comunismul se situează în cadranul roz (stânga-sus), undeva în extremitatea colțului stânga-sus;
 • Fascismul se situează în cadranul albastru (dreapta-sus), undeva în extremitatea colțului dreapta-sus;
 • Tot în partea stângă a spectrului se situează și anarhismul (explicații într-un articol viitor).

Ca să n-o mai lungim prea mult

Pe scurt, termenul “de stânga” se referă la dorința ca economia să fie controlată de către stat.

Prin opoziție față de dreapta, asta s-ar traduce în:

 • Taxe mai mari pentru firme;
 • Birocrație;
 • Intervenția statului în economie.

Mai pe larg, politica “de stânga” mai înseamnă și:

 • Acordarea de către stat a unor ajutoare financiare (de exemplu: subvenții, tichete de vacanță, fonduri nerambursabile, etc.);
 • Plafonarea prețului la anumite bunuri (de exemplu: carburant, gaz, etc.);
 • Și poate cel mai bun exemplu pentru a înțelege unde se situează Uniunea Europeană, fondurile europene.

Adică UE este “de stânga”?!

Da, exact. Cel puțin din cauza fondurilor europene acordate membrilor săi, Uniunea Europeană se situează pe partea stângă a spectrului.

Dar nu doar din acest motiv Uniunea Europeană este “de stânga”.

Când am vorbit despre legătura dintre Guy Verhofstadt, liderul ALDE european, și Gerge Soros (sponsor al mai multor partide de stânga din SUA și Europa), spuneam că ALDE european este un partid de stânga, iar “ALDE România nu are ce căuta în alianță cu ALDE european, nefiind de aceeași parte a spectrului politic. Da, ambele sunt partide liberale, dar nu ambele sunt de stânga.”

Mai mult…

Vă mai aduceți aminte de “blatul” de la referendumul pentru familie? Când (aproape) toată Uniunea Europeană vedea acest referendum ca un atac asupra minorităților? Când “progresiștii” țipau că se încalcă drepturile oamenilor?

Ei bine, în mare parte, stânga și “progresiștii” se suprapun la nivelul UE. Dar acesta este un subiect mult mai complex, pe care-l voi aborda pe viitor.

În loc de concluzie

O situație care ar trebui să dea de gândit multora.

Hotnews anunța, în decembrie 2018, că “Restaurantele (pentru clienți) și instituțiile publice centrale și locale (pentru persoanele aflate în sediile lor) ar putea fi obligate prin lege să ofere gratuit apă potabilă, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorul USR Allen Coliban și deputatul USR Cornel Zainea.”

Ce fel de măsură o fi asta, oare? De dreapta, sau de stânga?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Ce înseamnă “a fi de stânga”?”