Băsescu versus Năstase. Varianta 2018 (cu documente)

Esența: Fostul Președinte, Traian Băsescu, a vorbit despre legea offshore, atacându-l și pe Adrian Năstase. Fostul Prim-ministru i-a dat o replică. Cu documente.

Traian Băsescu

Despre legea offshore, trecând prin istorie…

Fostul Președinte, Traian Băsescu, a scris pe pagina sa de facebook în data de 14 octombrie următoarele:

Utilizarea gazelor naturale din Marea Neagră în economia românească, cea mai bună soluţie!

Pănă cu ceva vreme în urmă nu puteai deschide un televizor fără să-i vezi pe Dragnea, Tăriceanu sau pe Vâlcov desenând pe tablă grafice sau făcând calcule ce ne arătau cum o să ne dea bunăstarea afară din case, cum o să avem autostrăzi care vor brăzda ţara în toate direcţiile .

De când cu legea offshore în conţinutul căreia îşi regăsesc interesele mari companii petroliere, aflăm doar despre lupta surdă dintre Tăriceanu şi Dragnea cu privire la bani şi nici un cuvânt, nici un plan, nici un grafic televizat la ore de maximă audienţă, despre cum vom folosi aceste gaze naturale pentru relansarea petrochimiei, pentru extinderea reţelei de gaze naturale destinată alimentării locuinţelor, pentru creşterea calităţii vieţii românilor, pentru reducerea poluării, pentru crearea de locuri de muncă în economia românească.

Numai după ce planul este făcut, se poate stabili nivelul corect al redevenţelor şi taxelor suplimentare astfel încât preţul gazelor pe piaţa românească să încurajeze utilizarea acestora în economia naţională . Numai aşa deputaţii vor putea vota în cunoştinţă de cauză.

Iar dacă suntem mânaţi de dragostea pentru export, nu mai bine privim către Republica Moldova în loc să vedem doar Ungaria şi Austria ?

Este tmpul ca parlamentarii, indiferent de apartenenţa politică să pună piciorul în prag. Această lege nu poate fi votată după cum ridică degetul Dragnea sau Tăriceanu, ci după conştiinţa fiecăruia în legătură cu interesul naţional.

Experienţa privatizării prin vot în Parlament a PETROM, funcţie de degeţelul ridicat de Adrian Năstase ar trebui să ne fie suficientă.

Adrian Năstase

Replica nu a întârziat să apară. Fostul Prim-ministru, Adrian Năstase, a publicat pe blogul său personal un articol-replică la ceea ce a afirmat Traian Băsescu.

Articolul are titlul “Băsescu – o mare ticăloșie: vânzarea băncilor și a industriei românești ” iar, în acesta, Adrian Năstase prezintă mai multe documente despre înțelegerile lui Băsescu cu Banca Mondială:

Băsescu Petrom
Băsescu Petrom – sursă poză: Adrian Năstase blog

Din când în când, Băsescu, în stilul lui obișnuit, mincinos, încearcă să scape de responsabilitățile ce-i revin în dezastrul economiei și infrastructurii românești, în timpul mandatelor pe care le-a avut.

Astfel, în Memorandumul semnat de Băsescu, în 2000, referitor la înțelegerile cu Banca Mondială, puteți vedea cine este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom și a întregii industrii românești.

Angajamentele relativ la Petrom se găsesc la pagina 10 din anexă. Până acolo despre sare, apa minerală, CFR marfă, eliminarea băncilor de stat din sistemul bancar românesc, Romtelecom, BRD, Petromidia, Romaero, Tarom, Sidex, Alro, Alprom, Conel și Romgaz. Toate trebuiau înstrăinate, la fel ca și flota comercială, despre care opinia publică și mass media par a fi uitat.

Dovada că Memorandumul ministrului transporturilor de atunci, Traian Băsescu, a produs efecte este și includerea acestor condiții în Memorandum de condiții economice și memorandum tehnic cu FMI, din 16 mai 2000, care poate fi accesat pe site-ul FMI și unde se precizează printre altele că:

‘Al treilea, cu privire la companiile naționale (fostele regii autonome), după cum s-a convenit cu Banca Mondială, am oferit pentru privatizare la sfârșitul lui 1999 o cotă minoritară de capital al PETROM (35%). Totuși, această strategie a eșuat în atragerea vreunui interes serios. Vom analiza motivele care au condus la eșuarea acestei strategii, împreună cu Banca Mondială și vom deschide o licitație pentru privatizarea PACHETULUI DE CONTROL al PETROM anul acesta’.

Restul de documente, pe blogul lui Adrian Năstase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *