Adina Florea, avizul CSM și numirea în funcție

Esența: Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru postul de procuror-șef al DNA, pare a fi opusul lui Kovesi, motiv pentru care s-ar putea să aibă probleme.

Cine este Adina Florea?

News.ro relatează:

Adina Florea – propusă joi de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al DNA – este procuror la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul Tribunalului Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al instituţiei.

Adina Florea spune în proiectul de management cu care a candidat pentru această funcţie, alături de alţi cinci procurori, că un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Ea enumără, între ‘disfuncţiile esenţiale’, plasarea DNA în afara legii prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice, diminuarea încrederii publice în DNA prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror-şef sau respect instituţional intenţionat diminuat faţă de alte instituţii şi/sau autorităţi publice, cooperare loială deficitară şi obligaţia de rezervă eludată.

Comparație cu Kovesi?

Are rost această comparație?

Nu știu, dar cel puțin din proiectul de management al Adinei Florea putem înțelege că aceasta ar reprezenta fix opusul a ceea ce a fost Laura Codruța Kovesi. Ceea ce, în teorie, ar fi un lucru bun. Să vedem și în practică, nu?

Dar până atunci…

Oare va fi numită în funcție? Oare va primi aviz pozitiv de la CSM?

La cum decurg lucrurile, aș zice că avizul de la CSM va fi unul negativ. Mai ales când Lazăr a anunțat că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, după ce în spaţiul public au apărut informații potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov ar proveni de la acestă structură.

Putem avea “suspiciuni rezonabile” că într-un fel sau altul Adina Florea este implicată în această dezvăluire? Putem.

E de bine? Pentru noi, cetățenii, da!

Pentru Adina Florea s-ar putea să însemne un aviz negativ din cauza anchetei. Iar Klaus Iohannis s-ar putea să se folosească de asta pentru a nu o numi în funcție.

Dar, să nu uităm! Kovesi a fost numită în funcție cu aviz negativ!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *