Abuzul în serviciu are la bază o concepție de drept sovietică!

Esența: Abuzul în serviciu definit în stil sovietic permitea comiterea abuzului de putere.

Abuzul în serviciu în era comunistă

Încep prin a afirma că abuzul în serviciu era infracțiunea prin care partidul comunist (prin procurori) îi controla pe toți funcționarii publici (sună cunoscut?). Și cum în socialism toată lumea lucra pentru stat, orice persoană era o posibilă țintă.

Incriminarea din dreptul sovietic punea accent pe producerea de “pagubă” statului, indiferent dacă funcționarul public a urmărit sau nu producerea acesteia.

În concepția vestică nu prea există noțiunea de “abuz în serviciu”, ci  “abuzul de putere”, care pune accent pe obținerea de foloase necuvenite de către funcționar.

Nu sunteți de acord cu afirmațiile? Poftim una din sursele folosite.

Abuzul de putere

Cornell Law School din SUA definește abuzul de putere astfel:

O persoană care acționează sau intenționează să acționeze în calitate de funcționar sau care profită de o astfel de capacitate reală sau pretinsă comite un delict dacă, știind că comportamentul său este ilegal, el sau ea:
(a) supune o altă persoană în vederea arestării, detenției, căutării, confiscării, maltratării, eliminării, evaluării, reținerii sau altei încălcări a drepturilor personale sau de proprietate; sau
(b) Neagă sau împiedică altul în exercițiul sau exercitarea oricărui drept, privilegiu, putere sau imunitate.

Sună cunoscut? Doar pentru cine vrea să vadă. Ceilalți oricum vor nega în continuare evidentul.

Abuzul în serviciu, primul pas spre legea lobby-ului*

După cum am spus și într-un articol anterior, conform “celebrului” program de guvernare al PSD-ului, reglementarea lobby-ului este una din prioritățile PSD.

Pe textul din vechiul cod penal, orice funcționar public (inclusiv parlamentarii) putea fi acuzat de abuz în serviciu pentru aproape orice. Astfel, activitatea de lobby devine aproape imposibilă. Exista riscul ca un procuror (pentru că așa considera el) să încadreze fapta în sfera penală a abuzului în serviciu.

Și așa, în baza unui articol neclar, un procuror putea să comită abuz de putere.

*Nu sunt surse oficiale care să confirme legătura dintre abuzul în serviciu și legea lobby-ului. Legătura este doar o portiță  deschisă, observată și intuită. Dacă se va declanșa vreun demers în acest sens, nu știu, dar pot presupune, analizând logic evenimentele din ultimii aproape doi ani, că da.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Abuzul în serviciu are la bază o concepție de drept sovietică!”