A se pierde cu firea (studiu de caz: Gabriela Firea)

Esența: În ultima săptămână am avut un exemplu clar de ce înseamnă “a se pierde cu firea”. Un exemplu ironic, oferit chiar de Primarul Capitalei, Gabriela Firea.

A se pierde cu firea

Ce înseamnă această expresie?

Conform dex.ro:

A-și pierde firea sau a se pierde cu firea = a nu se mai putea stăpâni, a-și pierde cumpătul.”

Orice referire la persoana Gabrielei Firea este pur intenționată. Și asta pentru că în ultima săptămână cam tot ce-a făcut/declarat Primarul Capitalei reprezintă un studiu de caz pentru expresia “a se pierde cu firea”. Ironic.

Valuri de critici

Aparent, totul a început din cauza violențelor de la protestul din 10 august.

Gabriela Firea versus Carmen Dan

În data de 01.09.2018, Ziare.com, într-un articol cu titlul “Firea: Carmen Dan are o problemă cu mine, poartă vinovăția pentru violențele din 10 august. Am o relație tensionată cu Dragnea“, a relatat ce a declarat Gabriela Firea:

Am subliniat că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august poartă vinovăția persoanei care conduce Ministerul de Interne, pasând responsabilitatea, salvând imaginea domnului președinte Dragnea și incriminându-mă pe mine.

A ramas că se va lămuri astăzi dacă o va retrage sau nu. (…) Votul de astăzi a fost unul democratic, în acest moment așa se consideră că doamna ministru a acționat corespunzător. Cred că mai târziu tot mi se va da până la urmă dreptate. Nu am făcut apel la colegii mei din CEx, eu am apărat niște principii, prestigiul țării noastre, percepția țării noastre în străinătate. Am și copii, sunt și mamă, nu vreau să-mi fie rușine să merg în Europa, să ies pe stradă.

Poate doamna Firea nu știe, dar conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Nu Ministrul de Interne.

Cât despre “rușinea de a merge în Europa”, pe bune? Ăsta este un motiv de rușine? Atunci nemții (nu mai zic de alte țări occidentale) ar trebui să stea închiși în case la cum au reprimat protestele violente de-a lungul anilor…

Sărim direct la scrisoarea Gabrielei Firea

În primul rând, nu se pune problema ca cineva să aleagă între mine și Liviu Dragnea, și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu: așa cum am mai spus-o de nenumărate ori, și o mai spun încă o dată, cu toată responsabilitatea, NU doresc să fiu președintele PSD. Nu îl critic pe președintele partidului pentru a-i lua locul și nici pentru a-l da afară din partid. Comitetul Executiv este cel care se va
pronunta prin vot democratic.

NU doresc să fiu desemnată candidat la Prezidențiale. Am vorbit serios când am garantat continuarea proiectelor din Capitala României.
Nu sunt o dizidentă și nu urmăresc sub nicio formă scindarea sau slăbirea partidului! N-am făcut altceva decât să fiu sinceră și să spun public anumite lucruri pe care eu le consider nocive pentru partid în ansamblul său și pentru modul cum este perceput în societate.

Deci, Gabriela Firea nu vrea șefia PSD, nu vrea să candideze la Prezidențiale.

Și atunci, care a fost scopul acestui scandal? Pentru că, cel puțin pe facebook, foarte mulți dintre susținătorii PSD-ului sunt de partea lui Liviu Dragnea.

A se pierde cu Firea

Titlul acestui articol, “a se pierde cu firea”, are dublu înțeles:

  1. Gabriela Firea s-a pierdut cu firea (la propriu);
  2. PSD va pierde mult din cauza Gabrielei Firea.

De ce cred că PSD-ul va pierde, cel puțin pe termen scurt?

Pentru că un scandal venit chiar din interiorul partidului nu îi ajută la nimic. Ba chiar poate oferi opoziției o portiță pe care s-o poată specula electoral. Dar, sincer, încă mă îndoiesc că opoziția este în stare s-o facă.

Cert este că acest scandal a închis gura definitiv celor care o vedeau pe Gabriela Firea candidatul PSD la Prezidențiale. Sau nu? Poate este totul doar un joc de imagine pentru a testa electoratul propriu, pentru a vedea cine are susținere reală și cine are doar o imagine bună în sondaje.

Ce va urma?

Într-un articol din data de 08.09.2018, Digi24 a relatat:

Poziţia lui Liviu Dragnea este contestată din ce în ce mai puternic în interiorul PSD. Nemulţumiţii din partid vor să aibă o discuţie cu liderul PSD înainte de următorul Comitet Executiv, în care să îi ceară să îşi schimbe stilul de a lua decizii. Dacă acest lucru nu se întâmplă, tabăra revoltaţilor discută posibilitatea înlocuirii lui Liviu Dragnea din fruntea partidului. În replică, apropiaţii lui Liviu Dragnea vor să îi retragă sprijinul politic Gabrielei Firea şi oprească starea de tensiune din partid.

Deci, “războiul” din interiorul PSD-ului va continua.

Cine are de câștigat din asta? Poate doar opoziția. Și asta doar dacă va putea să atragă voturi pentru moțiunea de cenzură și va reuși să dea jos Guvernul.

Dar, cum am zis și mai sus, mă îndoiesc că opoziția este capabilă să speculeze această fisură din PSD. Rămâne de văzut.

Să zicem, prin absurd, că opoziția va reuși să dărâme Guvernul. Am doar o întrebare: Cine va conduce noul Guvern? Cioloș? Orban? Băsescu? Ar fi o bătălie a orgoliilor, în care nimeni nu pare să aibe caracterul necesar pentru a ceda în favoarea celuilalt.

Altă întrebare: Cui folosește o Românie slăbită? Cetățenilor României? Nu. Străinilor? Cu siguranță, da.

PS. Gurile rele spun că totul a plecat de la legea offshore. Gurile și mai rele spun că Gabriela Firea este doar un pion folosit cu scopul de a-l face pe Liviu Dragnea să cedeze în cazul acestei legi.