10 august, mitingul “diasporei”, un mare fâs?

Esența: Despre mitingul din 10 august, despre problema politizării și despre campanii neinspirate.

Protestul “diasporei”?

Pun cuvântul diaspora între ghilimele pentru că eu nu cred că este cu adevărat mitingul lor. De ce? Pentru că pare protestul altora, de aici din țară. Ghicești al cui?

Numai în ultimele zile au apărut destule reacții (oficiale) din partea diasporei reale.

Președintele F.O.R.I pentru știridiaspora.ro despre mitingul din 10 august:

Rareș Cristea, președintele Federației Organizațiilor Românești din Italia (F.O.R.I) spune că politicienii și-au dat seama cât de puternică este Diaspora și de aceea presiunile exercitate sunt imense.

Federația în sine nu este o grupare care să facă politică sau care să se implice în lucruri de acest gen. Oamenii sunt liberi să facă ceea ce vor. Cine vine în țară, poate protesta, poate participa la acest miting. Noi ca Federație avem alte obiective: interesul comunității românești din Italia, interesul relațiilor cu instituțiile italiene și românești. Nu împiedicăm ideologii sau ce vrea să facă fiecare persoană. Nu ne putem implica în mitinguri, în proteste.

Suntem în anul Centenarului. Dacă și în acest an sfânt, în loc să stăm să ne închinăm în Biserici, să stăm să promovăm cei 100 de ani de la Marea Unire și tot încercăm să promovăm aceste ideologii extremiste, aceste neajunsuri false pe care unii vor să le folosească în acul balanței pentru a aduce voturi. Ar trebui să fim mai serioși în ce privește acest an și să onorăm cei 100 de ani de la Marea Unire.

Asociaţia Românilor din Italia pentru Agerpres despre mitingul din 10 august:

Considerăm, totodată, că protestul diasporei organizat în forma actuală, divizează în continuare societatea românească şi întăreşte ura care este alimentată prin manipularea opiniei publice cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii în care diaspora a fost folosită ca şi “instrument” în lupta politică.

Propunem organizatorilor şi autorităţilor, în cazul în care se va desfăşura în continuare protestul din 10 august, accesul în Piaţa Victoriei şi numărătoarea participanţilor să fie separate; românii din diaspora care dovedesc prin prezentarea unui document domiciliul/rezidenţa în străinătate, accesul separat de ceilalţi participanţi care vin să fie solidari cu diaspora sau pur şi simplu, participanţi la protest.

Politizarea, marea problemă

După cum reiese din cele două declarații, dar și din reacțiile de pe facebook ale multor români plecați în afară, unul din motivele principale pentru care nu vor participa la protestul din 10 august îl reprezintă politizarea mitingului.

Nici demersurile celor de la #rezist, în frunte cu “celebrul” Mălin Bot, nu par să ajute demersul. Ba din contră. Mulți oameni s-au declarat dezgustați de implicarea unui om cu o reputație pătată. Oare se va prinde Mălin Bot că e cazul să se pensioneze? Nu cred. Cum altfel să-și câștige pâinea? Cine să-l angajeze? Până și la circ sunt pretenții mari și nu acceptă orice maimuță.

Una-i una, alta-i alta…

Gazeta de Spania relatează:

Mălin Bot a adunat câțiva protestatari lângă Consulatul României la Barcelona, care i-au cerut consulului Mihai Pleșa să semneze inițiativa USR, ‘Fără penali în functii publice’.
Tacticile de provocare ale lui Mălin Bot, nu au funcționat și în cazul consulului, care a ieșit din sediul Consulatului și a dialogat cu grupul de protestatari.

Cu decență, Mihai Pleșa a refuzat să semneze inițiativa USR, ‘Fără penali în funcții publice’, spunând că domnia sa este un reprezentant al Guvernului.

Mai mult, consulul i-a avertizat că participă la un miting neautorizat, motiv pentru care, dacă cineva face o sesizare, ar putea veni poliția.

Totuși, unul dintre protestatari a mers prea departe, acesta afișând un tricolor pe care scria ”MU*E PSD”. Probabil că încă nu a aflat că ofensa adusă însemnelor naţionale se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani.

Care era scopul? Doar un alt scandal?

#Rezist pare că ar lucra pentru PSD

Ori din prostie, ori din incompetență, ori cine știe care ar fi motivul, cei din tabăra #rezist par să lucreze în favoarea PSD-ului. Nu, nu cred că o fac intenționat. Dar le iese.

Din ce în ce mai mulți vor să se dezică de această mișcare, iar românii din diaspora în marea lor majoritate nu se lasă manipulați așa ușor. Bravo lor!

Mai ales de Centenar, românii de bună credință își doresc să se apropie de aproapele său, nu să se ia la înjurături. Cei care instigă la ură, la dezbinare, sau chiar la violențe, vor fi condamnați de ceilalți.

Dragnea, lipsit de inspirație

Mediafax relatează:

Întrebat dacă a stat de vorbă cu edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru ca aceasta să autorizeze manifestaţia, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: ‘Nu, dar de ce să discut eu? Noi nu am avut miting acolo? Să se facă încă un miting. Poate mai facem şi noi’.

Declarația a sunat ca un fel de amenințare. Ca un fel de provocare. Adică, aveți grijă să nu veniți la miting, că o să facem și noi unul. Încă unul…

Această declarația, complet neinspirată, poate a fost spusă ca să arate tuturor că este un om sigur pe el.

Dar, există șanse foarte mari ca unii oameni să se simtă ofensați și să vină la mitingul din 10 august, oameni care, probabil, nu aveau această intenție inițial.

Oricum ar fi, declarația lui Liviu Dragnea mai bine nu exista. Pentru că nici el nu dă semne că ar vrea pace între români măcar în anul Centenarului. Cu o astfel de replică, pare că vrea să mențină divizarea oamenilor și îi separă în două tabere: “noi și ei”. Nu e în regulă…

Miting mic, mare, rămâne o întrebare…

Am mai spus și într-un articol anterior. O să repet și acum:

Diaspora, dacă vreți binele țării, veniți acasă! Veniți și luptați pentru viitorul acela frumos la care acum doar visați!

Veniți să protestați, dar veniți și să stați și să munciți pentru viitorul țării!

Dacă doar veniți să protestați și apoi plecați, ce-ați rezolvat? 

PS. Cred că fiecare om este liber să facă ce vrea. Dar, cred și că fiecare om e responsabil pentru propriile acțiuni, bune sau rele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “10 august, mitingul “diasporei”, un mare fâs?”